Slivovice
je destilovaný alkoholický nápoj, oblíbený ve středni Evropě,
v České republice hlavně na Moravě (Slovácko, Valašsko).
Vyrábí se však i na Slovensku, v Litvě, Maďarsku, Srbsku, Rumunsku, Chorvatsku, Hercegovině, Polsku, Bulharsku.
Vyrábí se ze švestek,slív nebo blum.
V obchodech se prodává také tzv. řezaná verze (40 % obsahu alkoholu, vyrábí se ve velkém),
jinak pravá slivovice vyráběná pro domácí použití v soukromých pálenicích (pro malou spotřebu)
má nejčastěji okolo 52 % obsahu alkoholu. Důvodem vysokého obsahu alkoholu je skutečnost,
že pokud se čistý ovocný destilát naředí na méně než 45 % může v něm být cítit voda.
Kvalitní slivovice při nalití do sklenice tzv. řetízkuje (vytváří drobné praménky kondenzujícího alkoholu
stékající zpět do sklenice).
Kvalita slivovice se dá kontrolovat i promnutím mezi palcem a ukazováčkem ruky,
kdy stupeň drhnutí (odporu) tekutiny mezi prsty také charakterizuje ovocný obsah a tím i její kvalitu.
Na výrobu slivovice se používá kvas.
Ve vhodné nádobě kvasí zralé ovoce nejméně 6 týdnů, při domácí výrobě se část ovoce vypeckuje a pečlivě se odstraňují stopky a nahnilé plody. Výroba se provádí v pálenici.
Čisté zralé plody slivoně se uloží do sudů (dřevěných, dnes většinou plastových) a nechají se zhruba 6 až 8 týdnů kvasit.
Doba kvašení je závislá na teplotě, cukernatosti plodů a množství v jednom sudu.
Cukernatost se měří moštoměrem při založení kvasu a při jeho dokvašení.
Rozdíl nám dá orientační odhad o množství alkoholu v kvasu.
Vykvašené ovoce se vaří (pálí) při teplotě do 100°C, kdy se odpařuje jen alkohol a v kvasu zůstávají silice,
které jinak způsobují pachy a pachutě v konečném výrobku.
Výpary se ochlazují a kondenzát vytéká do připravené nádoby. Tento postup se opakuje dvakrát,
přičemž teprve při druhém pálení teče čistý nápoj, který je možno ochutnat.
Destilát má v závislosti na počáteční cukernatosti kvasu a stavu při dokvašení
přibližně 60 až 80 objemových procent alkoholu.
V tomto stavu se neprojeví chuť ovoce a slivovice je dobrá jen do čaje. Ideální je ředit na 50 - 51 procent, kdy je nápoj lahodný a voňavý.
Čerstvá slivovice mívá ostřejší chuť a je lepší nechat ji uležet několik měsíců, až let.
Přitom první čtyři týdny se ponechá bez zátky, chráněná je před hmyzem a prachem.
Někdy se do destilátu přidávají sušené švestky, aby slivovice dostala nazlátlou barvu a více voněla.
Je třeba ji ale sledovat a po zhruba třech týdnech zcedit a uložit.
Jednou z nejlepších slivoní z hlediska chuti a cukernatosti je durancie.
Slivovici je možné vyrobit i z jiného ovoce - trnek, blum, plodů jeřábů, hrušek, jablek, meruněk, třešní, broskví, malin, aj.
Slivovicová moudra:
Nad slivovicí nikdo nezvítězil, jen moravácí remízují.
Deník pražáka:
Pondělí ...piju s moraváky...
Úterý ...skoro jsem umřel...
Středa ...zase piju s moraváky...
Čtvrtek ...lituji, že jsem neumřel v úterý...
Nohy, ruce, koule, pleš slivovicí zahřeješ !!!
Turista se ptá:
Bačo kde se tady pálí slivovica ?
Vidíte ten kostel ?
Vidím.
Tak kromě něho, všude...